تحولات منطقه

یک ماه از زلزله مهیب فین هرمزگان گذشت اما کار بازسازی با جدیت ادامه دارد.

 اسکلت‌زنی ۷۰ واحد مسکونی و پیاده‌سازی نقشه ۸۴۶ خانه/ ساخت یک خانه در ۱۸ روز با تکنولوژی LSF
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، یک ماه از زلزله مهیب عصر ۲۳ آبان در منطقه فین هرمزگان که منجر به فوت یک نفر و مصدوم شدن حدود ۱۰۰ نفر شد، می‌گذرد و بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی استاندار هرمزگان و بنیاد مسکن بیش از ۳۵۰۰ خانه مردم در این زلزله از ۲۰ تا ۹۰ درصد آسیب دید.

زلزله فین هرمزگان در حقیقت بی‌سابقه‌ترین نوع زمین‌لرزه در کشورمان بود به طوری که یک زلزله ۶.۳ ریشتری ابتدا با مدت زمان طولانی بیش از ۱۸ ثانیه هرمزگان را لرزاند و دیگری نیز به فاصله یک دقیقه از زلزله اول و با شدت ۶.۴ ریشتر و آنهم برای بیش از ۱۵ ثانیه رخ داد.

شدت این زمین لرزه به حدی بود که تا شعاع ۵۰۰ کیلومتری کانون زمین لرزه نیز  احساس شد. مردم قطر، بحرین، امارات متحده عربی و عمان و حتی مردم کرمان و شیراز و بسیاری دیگر از شهرهای نیمه جنوبی کشور نیز این زلزله را احساس کردند.

به گفته مهدی مسعودی استاد زمین شناسی دانشگاه هرمزگان، عدم نزدیکی کانون زلزله به کلونی‌های مهم جمعیتی در استان، عمق زلزله و وقوع زلزله در روز از اصلی‌ترین دلایل نبود خسارت جانی در این زلزله اخیر بوده است.

در فاصله یک ماه از زلزله فین در گفت‌وگویی مشروح با رضا مدرس معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری هرمزگان که از روز زلزله تا امروز به طور مستمر در این مناطق حضوری جهادی دارد، به ابعاد مختلف اقدامات صورت گرفته به منظور بازسازی مناطق زلزله‌زده پرداختیم که حاوی نکاتی جالب توجه است که می‌تواند به عنوان تجربه‌ای از بازسازی مناطق زلزله‌زده دیگر نقاط کشورمان در آینده نیز مورد استفاده و بهره‌برداری قرار گیرد.

 به عنوان اولین پرسش، عملیات آوار برداری از مناطق زلزله زده دقیقا چه زمانی آغاز شد؟ آیا هنوز آواربرداری در این مناطق ادامه دارد؟

 به فاصله سه روز از وقوع زمین لرزه ما کار آواربرداری را در روستاهای مختلف آغاز کردیم. بعد از یک هفته از زمین لرزه نیز کار بازسازی با جدیت شروع شد. با توجه به وضعیت پراکنده منطقه زلزله زده، اکنون نیز در برخی از مناطق همگام با آواربرداری‌های لکه‌ای در حال بازسازی هستیم.

 آمارهای ضد و نقیضی از شمار منازل مسکونی آسیب دیده در منطقه وجود دارد. بالاخره آمار نهایی منازل آسیب دیده در منطقه به چه عددی رسید و بنیاد مسکن در حال ساخت چه تعداد واحد مسکونی برای مردم است؟

 ۳۱۰۰ واحد منزل مسکونی در اثر زلزله فین آسیب دیدند که نیاز به احداث دارند. این‌ها شامل خانه‌هایی که هم دچار آسیب شده‌اند و هم نیاز به احداث دوباره دارند. یعنی شرایط آنها به گونه‌ای است که باید کاملا تخریب شده و بجای آنها خانه‌ای جدید احداث شود. ۲هزار واحد از این منازل در قالب طرح احداث واحدهای روستایی قرار می‌گیرند که مشمول ۲۰۰ میلیون تومان وام ۲۰ ساله خواهند شد. آن دسته از واحدهایی که آسیب قطعی دیده‌اند نیز ۷۰ میلیون وام بلاعوض خواهند داشت و ۱۵۰ میلیون تومان نیز تسهیلات ۴ درصدی برایشان در نظر گرفته شده است اما همه ما منتظر هستیم تا دولت مصوبه نهایی خود را ابلاغ کند.

چگونه‌ است که در برخی روستاها مردم اعلام می‌کنند که کمتر از ۱۰ خانوار بوده‌اند اما بعد از زلزله بیش از ۳۰ خانه در این روستاها در حال ساخت است؟ مثلا در مورد گیشان تعداد منازل مردم قبل از زلزله شاید به ۱۰ تا ۱۲ خانوار نمی رسید اما بعد از زلزله گفته شده که در آن ۳۸ منزل در حال احداث است؟

 ما در زلزله ۴ دسته افراد آسیب دیده از زلزله داریم. اولین گروه در زمان زلزله در روستاهای آسیب دیده مستقر بودند و خانه‌هایشان آسیب دید. گروه دوم آن دسته از افرادی هستند  که خانه داشته و یا محیطی مسقف داشته‌اند و وسایل در آن بوده اما آخر هفته‌ها معمولا از آن استفاده می‌کردند. گروه سوم در مناطق زلزله‌زده خانه نداشته‌اند اما دیوار و محوطه محصور داشته‌اند و پی کنی داشته و گاه از آن استفاده می‌کرده‌اند. گروه چهارم نیز مدعی احداث خانه کارگری در مزارع کشاورزی هستند که در مجموع اینها ۳۱۰۶ واحد احداثی و ۱۶۰۰ واحد تعمیراتی است.

کار بازسازی با گذشت یک ماه از زلزله چطور پیش می رود؟

 ما به همت گروه‌های جهادی و دستگاه‌هایی که برای کمک به زلزله‌زدگان پای کار آمده‌اند، بحمدالله تاکنون توانسته‌ایم ۷۰ واحد مسکونی را به اسکلت برسانیم. ۱۸۰ واحد اکنون فنداسیون ریزی شده، ۵۰۰ واحد را پی کنی کرده‌ایم و ۸۴۵ منزل نیز تاکنون نقشه آنها در نقطه مناسبی پیاده‌سازی شده تا کار در آنها را شروع کنیم.

 در فین خبر رسیده که بدنبال الحاق محدوده جدیدی به شهر برای احداث منازل جدیدی برای مردمی که در زلزله آسیب دیدند، هستید؟

 بله. در فین و سرزه و دیگر کلونی‌های جمعیتی در منطقه فین تصمیم گرفتیم که جانمایی‌های جدیدی انجام دهیم. در فین یک جانمایی ۷۰۰ واحدی را در دست انجام داریم که زمین را تحویل بنیاد مسکن دهیم تا واجدین شرایط آسیب دیده به این منطقه منتقل شوند. در فین مردم آسیب دیده متقاضی این هستند که ماالتفاوت واحدهای ۶۰ متری مدنظر بنیاد مسکن تا واحدهای ۱۰۰ یا ۱۱۰ متری را خودشان پرداخت کنند و در مکان جدید ساخت خانه برای آنها انجام شود.

 با این شرایط آیا فین از وضعیت باغشهر خارج نمی شود؟

 یکی از پیش شرط‌های ما برای تحویل زمین جدید آن است که ۳ اصله نخل در آن کاشته شود. به این شکل دامنه باغشهر فین نیز توسعه می‌یابد و افرادی که در محوطه پیرامونی منازل خود دارای نخل بودند، ۳ نخل را منتقل می‌کنند که در این زمینه نیز تمهیدات لازم را اندیشیده‌ایم.

 در فرآیند بازسازی و خدمت رسانی به مردم در این یک ماه کدام دستگاه‌ها پای کار بودند و حمایت بیشتری داشتند؟

 شرکت زیرساخت فاضلاب بندرعباس از همان روزهای اول تاکنون با جدیت پای کار حاضر است و هم از لحاظ تجهیزات و امکانات و هم از لحاظ کمک به بازسازی، نقش فعالانه‌ای داشته است. سیمان هرمزگان در تأمین سیمان، گوربند راه بندر یکی از پیمانکاران توانمند راه در استان در حوزه میکسر و بتن آماده، اداره کل صمت در تأمین جرثقیل، شرکت نفت ستاره در تأمین هزینه ساخت چند واحد، شرکت نفت بندرعباس، شرکت شهرک‌های صنعتی، بنیاد مسکن و ... حضوری منسجم داشته‌اند. بار اصلی ساخت و ساز نیز بر عهده بنیاد مسکن است و ستاد اجرایی فرمان امام نیز در زمینه بسترسازی برای زندگی مردم نقش فعالانه‌ای داشته است.

در یکی از مناطق از سازه‌های اس ال اف برای بازسازی منازل مردم استفاده کرده‌اید؟ این تجربه قابل تسری به دیگر نقاط هم هست؟

 بله. ما در سرزه و به طور آزمایشی از سازه‌های سبک ال اس اف برای بازسازی خانه مردم استفاده کردیم و در عرض ۱۲ روز یک خانه ۷۵ متری را به مرحله نهایی رسانده‌ایم و به نظر می رسد بتوانیم ظرف ۱۸ روز نیز آن را تحویل دهیم. سرعت ساخت با این شکل بسیار سریع و هزینه آن نیز متناسب است.

در فرآیند بازسازی به مشاوره‌های زمین‌شناسی هم توجه داشتید؟

 بله. آن دسته از نقاطی که از سوی متخصصان زمین‌شناسی توصیه به عدم ساخت و ساز وجود داشت را با دقت در بازسازی لحاظ کردیم. همچنین با اساتید دانشگاه هرمزگان در این زمینه همکاری کردیم و چندین نوبت نیز بازدیدهای منطقه‌ای از کانون زلزله و وضعیت فعالیت گسل‌ها داشته‌ایم تا ساخت و سازهای جدید در لبه گسل‌ها انجام نشود.

 در مجموع وضعیت بازسازی را چطور ارزیابی می‌کنید؟ آیا به وعده شب عید برای بازسازی منازل مردم خواهید رسید؟

 تمام تلاش بنده و همکارانم و تأکید آقای استاندار و مسؤولان عالی کشور بر این است که بتوانیم با همه امکاناتی که در اختیار داریم، منازل مردم را به سرعت بازسازی کرده و مشکل آنها را رفع کنیم و بنده به طور مستمر در این منطقه زلزله زده حضور دارم و تمامی فرآیندها را با دقت دنبال می‌کنم و امیدوارم تا مصوبه دولت نیز به کمک ما بیاید و بتوانیم کار ساخت و ساز را شتاب بیشتری داده و مردم را برای سال جدید در منازل خودشان ببینیم.

منبع: فارس

انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.